Close
Scan-Cast

Pilate

Pilate-mekanismi ja istumisen uusi aika

SC Pilate

Pilate-mekanismi ja istumisen uusi aika

Passiivisen istumisen terveysriskeistä

Pitkäaikainen, jatkuva ja passiivinen istuminen on yleisesti tunnistettu terveysriski. Istuminen vähentää lihasten aktiivisuutta ja kuormittaa tuki- ja liikuntaelimistöä. Istuttaessa lihakset ovat passiivisia, mikä heikentää elimistön verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä pienentää tätä kautta myös energiankulutusta. Edes päivittäinen kuntoilu ei riitä kumoamaan kaikkia yhtäjaksoisen istumisen luomia terveyshaittoja.

Työergonomian vaikutus on merkittävä, mutta hyvätkään työasennot ja -välineet eivät yksin riitä, jos kehon aktiviteettitaso ei ole riittävä työpäivän aikana. Koska emme voi välttää istumista, eikä jatkuva seisominenkaan ole ongelmatonta, on istumista muutettava terveellisempään suuntaan. Miten tämä tehdään?

Mitä on aktiivinen istuminen?

Yhtä ja oikeaa määritelmää tuskin löytyy, mutta aktiivista istumista tukevissa tuoleissa yhteistä on, että ne vähentävät kehon kuormitusta pitkäaikaisessa istumisessa. Staattista jännitystä vähennetään usein mahdollistamalla ryhtiä ylläpitävien lihasten liike.  Juuri liike parantaa verenkiertoa ja ehkäisee esim. nikamiin kohdistuvaa painetta.

StepPilate-satulatuolisarjan tuoleissa on lupa istua

Pilate-mekanismi on Scan-Castin vastaus istumatyön haasteisiin. Mekanismi aktivoi keskikehon lihaksia tehokkaasti, jopa paikoillaan istuttaessa. Mekanismin mahdollistava keinuva liike parantaa nestekiertoa ja syvien lihasten kuntoa sekä kohentaa tätä kautta mm. ryhtiä. Keinuva liike toteutuu ilman, että siihen pitää erikseen keskittyä. Näin istuja ikään kuin huomaamattaan toteuttaa aktiivisempaa ja tätä kautta parempaa istumista.

Pilate-mekanismilla varustetussa satulatuolissa on miellyttävä työskennellä pitkiäkin aikoja, sillä liikkeen lisäksi satulatuolilla istuttaessa reisien ja vartalon välinen kulma suurenee, lantio kääntyy eteenpäin ja sitä kautta selkäranka siirtyy luonnolliseen asentoon. Liikuntafysiologi Arto Pesolan mukaan istuminen satulatuolilla vaikuttaisi lisäksi nostavan energiankulutusta yhtä paljon kuin seisominen. Tämä johtuu tarpeesta aktivoida jalkojen ja selän lihaksia hyvän asennon ylläpitämiseksi. (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/20/mika-siina-istumisessa-niin-vaarallista-asiantuntija-vastaa).

Liike ja työskentelyasennon vaihtaminen ovat parasta lääkettä istumisen haittojen ehkäisyyn, ja Pilate-mekanismilla varustetuilla satulatuoleilla tuo tärkeä liike onnistuu vaivattomasti. Olennaista on kuitenkin vaihdella asentoja ja tauottaa istumista vaikkapa taukoliikunnalla. Tiesitkö muuten sitä, että istumisen tauottaminen, työasennon vaihtelut ja liikunta aktivoivat tuki- ja liikuntaelimistön lisäksi myös aivoja!

Oma aktiivisuus on tärkeää – ja kunnon tuoli

Tuolit itsessään eivät saa aikaan em. hyötyjä, mikäli istuja ei ole aktiivinen ja hyödynnä tuolin tarjoamia mahdollisuuksia. Jos sinun pitää istua paljon, niin tee itsellesi palvelus ja hanki kunnon tuoli. Scan-Castin Step Pilate-satulatuolisarjasta löydät juuri sinulle sopivan, aktiivisen istumisen hyötyjä mahdollistavan laadukkaan tuolin kotiin ja töihin.

 

Tutustu satulatuoleihimme tarkemmin: https://www.scan-cast.fi/satulatuolit/.

Tarjouspyyntö ja yhteydenotto

Pihtisulunkatu 3-5, 33330 TAMPERE
+358 (0) 10 38 40200

info@scan-cast.fi